Diorama à la Belle-Epoque 

overzicht de haan aan zee markt herenhuis decor paul delvaux treinen en wagons badgasten

 Decor - introductie hommage Paul Delvaux  

De achterzijde van het diorama bestaat uit een spoorwegbedding.

Via een wandelpad kan u zijdelings naar omhoog, en de sporen oversteken naar een huizenrij op de achtergrond.

Deze huizenrij is ook te bereiken als men de straatweg neemt die onder de spoorwegbedding doorloopt, en via een holle weg boven uitkomt.

 

Op het wandelpad passeert u twee flanerende dames en ziet u een paar landschapsschilders aan het werk. Beiden maken een schilderij met het tramstation en zijn omgeving.

De ongeveer 12 jaar oude jongen die voorbijkomt, heeft weinig oog voor de landschapschilders. Hem interesseert eerder de spoorlijn, en hij neemt zich voor ook schilder te worden, maar dan om sporen en treinen te schilderen.
In zijn verbeelding ziet hij al hoe hij dat gaat aanpakken. Het jongetje heet Paul Delvaux, hij werd geboren in 1897 in de provincie Luik, maar zou later in Veurne gaan wonen, waar hij in 1994 overleed.

De spoorwegberm die U hier op de achtergrond ziet, bestaat dus niet in werkelijkheid. Het is eerder een tafereel dat het jongetje in zijn verbeelding ziet, en later in schilderijen zal weergeven.
Het is allemaal een beetje ‘surrealistisch’, en dit is geen toeval : het is inderdaad bedoeld als hommage aan de Belgische surrealistische schilder Paul Delvaux, de man die - zo blijkt althans uit zijn werk - een treinenliefhebber was. Op vele van zijn schilderijen nemen treinen en stations een belangrijke plaats in, naast ook een groot aantal naakte dames, die op de meest onverwachte plaatsen opduiken, maar daarom was hij ook een surrealist!

De rij van 3 huizen rechts achter de treinsporen zijn zelfbouw, evenals het treinstationnetje op de achtergrond in het midden. Zoals verderop beschreven was Paul Delvaux hier de inspirator.

Het huis tussen de bomen links op de achtergrond in de hoek is een model van KIBRI in achtergrondschaal TT.

In deze tuin lopen ondermeer kippen te scharrelen.

 vervolg 

 

 homepage "Diorama à la Belle-Epoque"